Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Hulpmiddelen voor verantwoord middelengebruik

11 mei 2021

Als pluimveehouder zet u regelmatig middelen in. Of dit nu is om een stal te reinigen of te ontsmetten, reiniging van het drinkwatersysteem of ter bestrijding van plaagdieren. Weet u, als voedselproducent, hoe u de juiste keuzes maakt rondom inzet van middelen en producten? Kijk op de webpagina ‘Verantwoord middelen gebruik’ van AVINED voor meer informatie. De volgende tips vindt u onder meer terug op deze webpagina:

  1. De ‘beslisboom verantwoord middelen gebruik’ helpt u bij het maken van de juiste keuzes.
  2. Onder ‘biociden en gewasbeschermingsmiddelen’ vindt u uitleg over het Ctgb, hoe te zoeken in de database van het Ctgb en waar u nog meer op moet letten (PT-codes!).
  3. In de brochure ‘Verantwoord gebruik van reinigingsmiddelen’ vindt u meer informatie over reinigingsmiddelen, claims op producten, veiligheidsbladen, wettelijke kaders en correct reinigen en ontsmetten van bijvoorbeeld stallen en drinkwatersystemen. Een samenvatting van de brochure vindt u hier.

Mocht u er niet helemaal uitkomen met bijvoorbeeld bepaalde claims op producten en middelen, dan kunt u contact met ons opnemen.