Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Laser effectief bij het weren van wilde (water)vogels

12 maart 2021

Wilde watervogels vormen een mogelijke besmettingsbron voor vogelgriep. Het bezoek van deze vogels aan de omgeving van een pluimveebedrijf kan vrijwel volledig worden voorkomen door gebruik van een laser. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad. Het onderzoek is onderdeel van het OneHealth4Food-project Fight Flu en opgenomen in de Roadmap Vogelgriep. Het is gefinancierd door de pluimveesector (AVINED) en het Ministerie van LNV.

Met gebruik van de laser werd bezoek van wilde eenden aan de uitloop vrijwel volledig voorkomen (99.7%). Daarnaast werd het bezoek van andere wilde vogels aan de uitloop tussen zonsopkomst en 10:00 uur ’s ochtends zeer sterk (> 96%) beperkt door het gebruik van de laser. “Zonder gebruik van de laser waren er overdag grote hoeveelheden ganzen aanwezig in de omliggende weilanden. Met de laser werden de omliggende weilanden overdag ‘schoon geveegd’, en waren er geen ganzen meer aanwezig in het beschenen gebied. De pluimveehouder gaf daarbij aan dat de vraatschade door ganzen in de weilanden verwaarloosbaar was geworden”, aldus Armin Elbers (werkzaam als epidemioloog bij WBVR, en projectleider van het onderzoek).

Nederlandse wetgeving rondom het gebruik van lasers

In de Wet Natuurbescherming staan een aantal verboden opgenomen zoals ook het verbod om vogels van de Vogelrichtlijn opzettelijk te storen. Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten kunnen een ontheffing verlenen op verboden zoals bedoeld in de Wet Natuurbescherming ten aanzien van vogels van daarbij aangewezen soorten. Om vogels te mogen verjagen, bijvoorbeeld met een laser, is dus een ontheffing van de provincie nodig. In de Regeling Natuurbescherming staan ook een aantal vrijstellingen aan grondgebruikers voor de bestrijding van soorten die in het gehele land schade veroorzaken.

De Bird Control Group van oprichter Steinar Henskes heeft de laser in deze proef geleverd. Hij vult aan: “Dit onderzoek geeft interessante inzichten voor nieuw gebruik van onze AVIX Autonomic lasersystemen. Bedrijven die interesse hebben in het inzetten van de lasers, adviseer ik om de PreventieKits van BIJ12 te raadplegen. BIJ12 is de uitvoeringsinstantie voor preventie van faunaschade namens de provincies.”

Meer over onderzoek via WBVR