Nieuws

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Monstername Salmonella met veegdoekjes

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilig voedsel. Daarom neemt u als pluimveehouder monsters voor de verplichte monitoring op zoönotische Salmonella, of u laat deze nemen door bijvoorbeeld uw dierenarts.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Diergeneesmiddelen

Hieronder vindt u meer informatie vinden over het borgingssysteem voor diergeneesmiddelen.

Het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) reguleert de kwaliteit, werking en veiligheid van medicijnen voor mens en dier en stimuleert correct gebruik ervan.

U controleert of een diergeneesmiddel geregistreerd staat in de diergeneesmiddeleninformatiebank. Dit doet u aan de hand van het REG NL nummer. Dit nummer is te vinden op de verpakking van het diergeneesmiddel. Homeopathische diergeneesmiddelen herkent u aan het Reg NL-H nummer, u kunt deze middelen terugvinden in de databank.

In de databank kunt u naast het REG NL nummer, zoeken op de productnaam, of door te klikken op de blauwe knop kunt u specifiek zoeken op werkzame stof, toedieningsweg, doeldier etc.

U leest de informatie die gegeven wordt over het geneesmiddel in de bijsluiter. Hierin staat onder andere voor welk doeldier een middel gebruikt mag worden, de wachttijd van een middel, op wat voor manier u het toedient, de aanbevolen dosering van het middel en de veelvoorkomende bijwerkingen.