Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

De ZZP’er werkt veilig en gezond met een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

31 maart 2020

Een RI&E is een wettelijke verplichting. IKB PSB kiest ervoor om dit ook te verplichten voor bedrijven zonder personeel (ZZP’ers). Ook voor die bedrijven is het essentieel om risico’s in beeld te brengen.
Wist u dat:
  • een zzp’er wordt gezien als werkgever wanneer hij/zij mensen in dienst neemt en/of gebruik maakt van stagiaires en/of uitzendkrachten. Dan bent u  geen zelfstandige zonder personeel meer maar een zelfstandige met personeel;
  • als een zzp’er een andere zzp-er inhuurt en gezag uitoefent over de werkzaamheden van deze ingehuurde zzp’er, dan kan deze ingehuurde zzp’er, juridisch, bij u in loondienst aangemerkt worden.

Dit betekent dus dat u in deze gevallen wettelijk verplicht bent om in het bezit te zijn van een RI&E.

Ook als de bovengenoemde situatie zich niet voordoet, heeft een RI&E meerwaarde. Naast dat u hiermee de veiligheidsrisico’s binnen uw bedrijf in beeld krijgt, helpt het u te voldoen aan de andere verplichtingen die zijn opgenomen in de Arbowet en het Arbobesluit die wel voor u van toepassing zijn.
Het opstellen van een RI&E is niet moeilijk en bestaat uit de onderstaande stappen:

 

Stap 1:
Inventarisatie: Welke risico’s spelen in er in het bedrijf/de organisatie?
Resultaat: een lijst met alle risico’s in het bedrijf.

 

Stap 2:
Evaluatie: Hoe groot is het risico?
Resultaat: de risico’s staan in volgorde van belangrijkheid.

 

Stap 3:
Plan van aanpak: Welke maatregelen?
Resultaat: een plan waarin staat wie, wanneer welke maatregel gaat treffen om de risico’s te verminderen.

 

Stap 4:
Toetsen van de RI&E: Door een arbodienst of arbodeskundige. (deze stap is niet verplicht voor bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruik maken van een erkend Branche RI&E instrument)
Resultaat: Een goedgekeurde RI&E, die voldoet aan de wettelijke eisen.

 

Stap 5:
Aan de slag: uitvoeren en evalueren van het Plan van Aanpak
Resultaat: de maatregelen zijn ingevoerd.

 

We hebben verschillende handige websites voor u op een rij gezet: