Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Zelfcontrole

Waar komt de verplichting vandaan?

Het deelnemen aan een zelfcontroleprogramma is een wettelijke verplichting. Volgens Europese regels moeten veehouderijbedrijven aan zelfcontrole doen. Het ministerie van Economische Zaken heeft de verplichting tot deelname aan een zelfcontroleprogramma in de nationale regelgeving opgenomen en heeft aangekondigd dat vanaf 1 mei 2016 gecontroleerd wordt of bedrijven deelnemen aan een programma voor zelfcontrole. Handhaving hierop gebeurt door de NVWA.

Gezien het belang dat IKB Kip aan deze wettelijke verplichting hecht, is deze verplichting ook in IKB Kip opgenomen. Voorschrift I16: De pluimveehouder neemt deel aan een zelfcontroleprogramma in het kader van Monitoring Kritische Stoffen. Het IKB Kip certificatieschema (o.a. de voorschriften) vindt u hier.

Aan welke programma’s kunt u deelnemen?

Er is bij ons één zelfcontroleprogramma bekend, het programma van Stichting AVINED. Dit programma richt zich op het gebruik en de (correcte en volledige) registratie van antibiotica. Er worden steekproefsgewijs monsters genomen bij de aangesloten pluimveebedrijven en er wordt gecontroleerd of eventueel aangetoonde antibiotica zijn geregistreerd in de antibiotica databank CRA.

Via deze link komt u op de website van AVINED en daar vindt u meer informatie over hun zelfcontroleprogramma en de mogelijkheid om u aan te melden.

Voordeel voor u als IKB Kip-deelnemer

IKB Kip kent een actieve houding ten aanzien van verantwoord gebruik van antibiotica. Via IKB Kip worden deelnemers bijvoorbeeld al administratief gecontroleerd op een juiste registratie van antibiotica en ook hun dierenartsen worden hierop gecontroleerd. Vanuit IKB Kip is een korting met AVINED afgesproken. Indien u, als IKB Kip-deelnemer zich aanmeldt bij het AVINED-zelfcontroleprogramma betaalt u € 115 in plaats van € 205 (kosten per jaar, peildatum april 2016).

Waarom hecht IKB Kip belang aan dergelijke programma’s?

Voor de pluimveesector is het verantwoord gebruik van antibiotica deel van de license to produce (de maatschappij eist dit). De antibiotica-aanpak is ook al langere tijd een speerpunt van de sector. Via de databank CRA, waar uw dierenarts de geleverde antibiotica registreert, wordt het verantwoord gebruik inzichtelijk gemaakt. Het zelfcontroleprogramma van Stichting AVINED versterkt de borging van deze gegevens en wordt daarom een warm hart toegedragen door IKB Kip.