Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Wijzigingen per 1 januari 2020

23 december 2019

Met ingang van 1 januari 2020 wijzigen de QS voorschriften, het gaat hierbij om minimale wijzigingen. Een overzicht van de wijzigingen per 1 januari 2020, vindt u in de nieuwsbrief van Kiwa VERIN.

 

Antibiotica

Bedrijven met (groot)ouderdieren wordt het vanaf 1 januari 2020 verplicht om antibioticagebruik te registreren. Voor vleeskuikenbedrijven geldt deze verplichting al. QS erkent diverse buitenlandse databanken waarin antibiotica geregistreerd wordt, waaronder de Nederlandse, Belgische en Deense antibiotica databank. Als Nederlands, Belgisch of Deens bedrijf, hoeft u antibiotica dus niet aanvullend te registreren in de Duitse databank (Vetproof). Bedrijven in andere landen dienen dit wel te doen.

 

Diergeneesmiddelen

QS heeft daarnaast de catalogus geactualiseerd met daarin de goedgekeurde diergeneesmiddelen die ingezet mogen worden bij pluimvee (op basis van actieve stoffen). Ook zijn de wachttermijnen toegevoegd. Standaard is om een wachttermijn van twee dagen te volgen.