Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Brandveiligheid IKB Kip

11 oktober 2019

Graag garandeert u de veiligheid van uzelf, uw medewerkers en de dieren op uw bedrijf. Vanuit IKB denken wij met u mee, door veiligheidseisen op te nemen in de IKB schema’s. De brandveiligheid op uw bedrijf is daarin voor ons een actueel thema. Daarom is voorschrift B10 in IKB Kip opgenomen. Voorschrift B10 (IKB Kip 1.2 Pluimveebedrijven) vraagt u de elektrische installaties in uw stallen te laten controleren. Kortsluiting in, of zelfontbranding van elektrische installaties zijn namelijk de meest voorkomende oorzaken van stalbranden.

Wat betekent voorschrift B10 concreet voor u?

  • Bestaande stallen laat u vóór 1 januari 2020 keuren volgens NEN 3410.
    Tot 1 januari 2020 mag dit ook nog de Agro Elektra Inspectie zijn. Een herkeuring van deze elektrische installaties dient elke vijf jaar herhaald te worden.
  • Nieuwe stallen laat u keuren volgens NEN1010.
    Bij ingebruikname van een stal opgeleverd na 1 januari 2020, dient u de aanleg van de elektrische installaties te laten controleren.

Door sommige verzekeraars wordt de NTA8820 keuring gevraagd als elektrakeuring op uw bedrijf. Deze keuring mag u ook laten doen voor IKB Kip.  Deze keuring wordt volgend jaar officieel opgenomen in de regeling.

Wat kunt u verder doen?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van maatregelen om het risico op een stalbrand te verkleinen. Zo zijn naast elektrische installaties, ook brandgevaarlijke werkzaamheden en oververhitting van apparatuur belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een stalbrand.

U kunt de checklist stalbranden invullen. Zo kan u nagaan wat de grootste risico’s voor uw bedrijf zijn en hoe u deze risico’s kunt verkleinen.

Vanuit het Actieplan Stalbranden, kunt u door LTO met een studiegroep of afdeling een informatiebijeenkomst aanvragen over brandveiligheid. Bekijk hiervoor de pagina brandveiligheid van ZLTO.