Het is van groot belang voor pluimveehouders om maatregelen te nemen op het gebied van Salmonella monitoring, beheersing en bestrijding. Dit om de voedselveiligheid, exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden te waarborgen.
Voor diverse Salmonella serotypen heeft de EU voor iedere lidstaat een doelstelling opgelegd: de EU stelt dat maximaal 1% van de volwassen (groot)ouderdierkoppels besmet mag zijn met Salmonella uit de Top 5 / Top 6. De Top 5 is S. Enteritidis, S. Typhimurium (incl. monofasische S. Typhimurium), S. Hadar, S. Virchow en S. Infantis. Bij (opfok) (groot)ouderdieren in de vleessector wordt daarnaast gekeken naar S. Java. Voor opfok (groot)ouderdieren stelt de EU geen doelstelling. Binnen Nederland plegen we hier natuurlijk wel inzet op.
Voor de informatie op onze website geldt dat als wordt gesproken over S. Typhimurium ook altijd monofasische S. Typhimurium wordt bedoeld.
U kunt op deze pagina informatie vinden over de wettelijke én IKB verplichtingen rondom Salmonella.
LET OP: de officiële regelgeving op nationaal en Europees niveau blijft altijd leidend.
NVWA
De NVWA heeft op haar website informatie opgenomen rondom de aanpak voor de afhandeling bij Salmonella positieve monsters bij de voorschakels.
Hier vindt u informatie over:
- Frequentie monsternames voorschakels
- Overzicht type monsternames voorschakels
- Extra eisen IKB Ei en IKB Kip bij Salmonella monitoring voorschakels
Bekijk hieronder de Kakelsessie “Salmonella bemonstering – vermeerdering” terug.